Tudomány & Tech

mesterséges intelligencia a mindennapi életben
 

A mesterséges intelligencia beszivárgott a mindennapi életbe

A Microsoft felhőre alapuló, már a mesterséges intelligenciát és a kevert valóságot is használó megoldásokat prezentált éves informatikai rendezvényén, az Ignite konferencián.

intelligens drónok
 

A drónok intelligenciája is növekszik

Tudvalevő, hogy a drónokban a mai napig számtalan lehetőség lapul, mi sem bizonyítja ezt kiválóbban, minthogy a Berlinben megtartott szakkiállításon felújított és friss darabokkal egyaránt meg lehetett ismerkedni.

smart city, okos város, dolgok internete, mesterséges intelligencia
 

Az alapoknál érdemes kezdeni az okos városoknál

Egy teljes várost átszövő nagyszabású projektek helyett hosszabb távon hatékonyabbak az apróbb, de bővíthető okosváros-megoldások.

 

Komposztálható csomagolóanyag lehet a világ megmentője

Hogyan szűntethető meg a pazarlás? Hogyan működhet a körforgásos gazdaság? Például a komposztálható csomagolóanyagokkal.

év háza pályázat_budapest-portal
 

Indul az Év Háza pályázat

Idén családi házak és kis társasházak tervezői adhatnak be pályázatot a 2017-es Év Háza pályázatra. A legrangosabb hazai, független, szakmai díjon a nyerteseket 500 000 Ft fődíj és különdíjak is várják.

zöld iroda_raklap_paraván_budapest-portal
 

Zöld irodával duplán jól jár!

Egy szép természetes környezetben mindenki megnyugszik. Az emberek növényekkel teli környezetben hatékonyabbak, ugyanakkor csökken a betegségek előfordulása.

irodai nyomtatás_budapest-portal
 

Nem bírunk élni nyomtatás nélkül

Magyaroroszágon az irodisták 17 nyomtatott lapot dobnak a szemétbe naponta. Ennek kétszeresét, azaz 34 oldal printelnek ki. Azért van ez, mert szeretik a papírlapon elolvasni a számlákat, szerződéseket, táblázatokat, leveleket, kimutatásokat stb. írja egy Epson-kutatás.

képességfejlesztő kuckó_ujlipocia_budapestiek-portalja
 

Kezdjük a gyökereknél - Képességek fejlesztése

Minden pillanatban egyszerre nagyon sok információ ér bennünket. Ezek lehetnek fontosak, vagy éppen érdektelenek egyaránt. Cél, hogy kiszűrjük azokat, amelyek az adott helyzetben a számunkra fontosak, s figyelmünket ezekre tudjuk összpontosítani, s egyben ki kell kapcsolni azokat az információkat, amelyek lényegtelenek.

bmw-motor-budapestiek-portalja
 

Új BMW modell a Motorrad Vision Next 100

Kijött a BMW új motorkerékpár modellje, amit arra terveztek, hogy bemutassák a cég  futurisztikus elképzelését a motorozás jövőjéről.
A Motorrad Vision Next 100 –at alkotói a - pie-in-the sky- néven emlegetik.
 

 

Az Airlander 10 tesztje sikerült

A világ legnagyobb légi járművét Nagy–Britanniában tesztelték. A teszt során a jármű 20 percet volt a levegőben a Londontól északra fekvő cardingtoni repülőtéren.

 

Geodesic Dómok

A geodéziai dóm egy olyan eljárással készült építmény, mely lehetővé teszi nagy tömegű boltozatok megépítését szakaszosan, kis lépésekben. Az alapból kiindulva, rétegről rétegre haladva kerülnek helyükre az alaposan megtervezett háromszögek.

 

Hogyan oldjuk meg a fan-coil és a padlófűtés/hűtés szabályozását?

Az IAS Automatika Kft. újabb hasznos információkkal szolgál az építkezőknek.

 

Eminens modellek a Dell iskolakezdési kínálatában

2 az 1-ben készülékekkel, laptopokkal, asztali számítógépekkel és játékra tervezett modellekkel készül az iskolakezdésre a Dell 

felhőkarcoló a deák téren_budapest-portal
 

Elegáns felhőkarcolót terveztek a Deák térre

Van egy új elképzelés, mi szerint egy 96 méter magas felhőkarcolót építenének a Deák térre. Elkészült a látványterv is. A magassága egyértelmű, ha megnézzük, hogy a Parlament és a Bazilika is egészen pontosan 96 méteres.

tesla model 3_budapest-portal
 

A Tesla új gyára brutális kapacitással épül

A Tesla új gyára: a Model minden várakozást felülmúló 20 milliárd dollár forgalommal számol az elkövetkező 3 évben.

mesterséges intelligencia a rezsicsökkentésben_budapest-portal
 

Rezsicsökkentésre is jó a mesterséges intelligencia

A Google új technológiát, a DeepMind mesterséges intelligenciát használta az adatközpontok hűtőrendszerének hatékonyságára.

biopiramis_szahara_kairo_budapest-portal
 

Biopiramis

Az elsivatagosodás egyre nagyobb probléma szerte a világon. Az USA székhelyű tervezőcsapat kísérletet tesz arra, hogy visszafordítsa ezt az óriási környezeti problémát egy igazán ambiciózus megoldással, a Bio-Pyramid-dal, azaz a biopiramissal

erőnlét napközben_budapest-portal
 

A high-tech párna, amely ébren őrzi az álmodat

Mindössze egyetlen napra volt szüksége a fejlesztőknek ahhoz, hogy a ZEEQ gyártásához szükséges 50 ezer dollárt összekalapozzák a Kickstarteren - sőt az azóta eltelt öt nap alatt már majdnem háromszor annyi is összejött. Mégis mit tudhat egy párna, amiért a megrendelők szinte látatlanban kifizetnek 179 dollárt, azaz csaknem 50 ezer forintot?

Transit Elevated Bus
 

Szuperbusz az autók fölött

Kínában tervezik megalkotni az következő futurisztikus tömegközlekedési eszközt.

 

3D-s nyomtatóval készült irodaépület? - Igen, már létezik

Átadták Dubaiban azt a irodaépület-prototípust, amelyet teljes egészében egy 3D-s nyomtató segítségével hoztak létre.

 

stratobus kémléghajó_budapest-portal
 

Hipermodern kémléghajót fejleszt egy európai cég

A Stratobus öt tonnát nyom, és ugyanennyi évig maradhat megszakítás nélkül a levegőben.

budapest okosváros_budapest-portal
 

Budapest okosváros, csak el ne butuljon

Budapestnek sikerülhet Európa egyik meghatározó városává válni. Hogy pozitívan alakuljanak a dolgok, ahhoz nem lesz elég az műszaki újítás, ahhoz komoly gazdasági fejlődés és az itt élő emberek megfelelő gondolkodásmódja is szükséges

vasember_budapest-portal
 

Vasember-felszerelést fejleszt a Hyundai

A Hyundai kutatási részlegén hat éve foglalkoznak a robotváz ötletén, amelyet három területen alkalmaznának: az egészségügyben, a nehéziparban és persze hadi célokra

kingdom tower_budapest-portal
 

Ezt tudja a világ első 1 kilométeres felhőkarcolója

Már három éve folyik a világ legmagasabb épületének kivitelezése, a szaúd-arábiai Jeddah városában helyet kapó Kingdom Tower a maga 1008 méteres magasságával minden eddigi rekordot meg fog dönteni

Épület automatizálás
 

Épület automatizálás profi módon

Zóna és radiátor szelepkiválasztás egyszerűen, Nyomáskülönbség távadó PID szabályozóval, Áramláskapcsoló mozgó alkatrész nélkül

 

Az igazi rajongóknak

Karácsonykor mutatták be a hazai mozikban a Star Wars legújabb epizódját, ezzel még hatalmasabb rajongói tábort növelve. A képek, a logók mindenütt jelen vannak, hiszen egy igazi Star Wars fan-nak nem maradhat ki semmi a repertoárjából.

 

Épületautomatizálás
 

Milyen villamos mérőberendezést válasszak? - 2.rész

A villamos mérőberendezések választéka tovább bővült a Lumel termékkínálatával.

Energiahatékonyság
 

Milyen villamos mérőberendezést válasszak? - 1.rész

Nyomáskapcsoló kiválasztás egyszerűen - Energiahatékonyság, de hogyan?

Robotika
 

Egy lehetséges jövő

A mesterséges intelligencia miatt nagyon sok tevékenység átalakul, mert kevesebb emberre lesz szükség a gyártósorok mellett,viszont sok szakember kell, aki az egyedi igényeket felveszi a piros tálról, és aki megtervezi azt a szoftvert, ami a piros tálkára a fehér virágokat rányomja.

 

"Okos" ajándék Valentin napra

Közeledik a Valentin-nap, már kezd pörögni az agyad, hogy mivel is lephetnéd meg a párod. Szerelmesek vagytok, mint akik mindig is ismerték egymást, tudod, mire gondol, mi a kedvenc kajája, együtt csináltok Selfie-ket…

öt bolygó együttállása_budapest-portal
 

Mától ritka jelenséget láthat a hajnali égen

Nagyjából a mai naptól érdemes a hajnal előtti eget nézegetni, mert az öt legfényesebb bolygó egyszerre lesz rajta szabad szemmel is látható, ami legutóbb 2005 elején fordult elő. Most körülbelül február 20-ig minden nap látható lesz a jelenség.

 

Feltekerhető és átlátszó OLED

Az LG Display megmutatta a 18"-es hajlítható prototípust. 60"-ig nincs megállás.

 

TÉRHAJLÍTÓ HAJTŐMŰVET ÉPÍT A NASA

A fénynél nem lehet nagyobb sebességet elérni – ezzel a mondattal szokás a fizikaórán kiábrándítani az ifjú Star Wars rajongókat. A tudományosságra figyelő science fiction egy elegáns huszárvágással oldotta meg ezt a megkerülhetetlen igazságot, mert hát űrutazás azért csak kell a történetek némelyikébe: akkor nem a hajó fog mozogni, hanem elgörbítjük/ellökjük/torzítjuk a világegyetemet a hajó körül, mondván, ez majd a jövőben talán lehetségessé válik, addig meg lehet használni a történetekben. Nos – a jelek szerint egy napon TÉNYLEG lehetséges lesz!

csokiszökőkút
 

Hogyan lett sikertermék?

Egy matematikus fejtette meg a csokiszökőkút rejtélyét

Okostelefon-korszak vége CES 2016 budapest-portal
 

Véget ér az okostelefonok korszaka

Most egy kicsit megfordult az irány, egyre több kütyü segít abban, hogy mi menjünk közelebb a világhoz. A CES 2016 legnépszerűbb kütyüjei a drónok, az elektromos autók és a fitneszkütyük, vagyis minden, amit a lakáson kívül tudunk használni. Gondolta volna, hogy már az okostelefonnak is lehúzták a rolót? A legnagyobb szórakoztató elektronikai expón, a héten kezdődő Las Vegas-i CES-en nemcsak az Oculus Rift sisakba épített megjelenítője lesz látható, hanem a HTC által tavaly bemutatott Vive második generációja és a Sony-féle Playstation VR is.

A Föld a Holdról_budapest-portal
 

Lélegzetelállító kép készült a Földről

Elkészült egy új fantasztikus kép a Földről. Annyi a különlegessége, hogy a Hold horizontja is benne van, ami miatt olyan, mintha a Holdról készült volna.

Fény alapú wifi
 

Elképesztően gyors a fényalapú wifi

Félresöpörhetjük a rádióhullámok hatásával kapcsolatos aggodalmainkat, mert itt az új drótnélküli hálózati megoldás, a látható fényen alapuló Li-Fi (az egyszerűség kedvéért és a wifi nyomán hívjuk csak lifinek). Ezzel a módszerrel a laboratóriumi körülmények közt elképesztő 224 gigabit per másodperces sebességet értek el a kutatók.

 

Kínai mobilok Magyarországon

Régi tervem vált valóra, amikor megnyitottuk 1 évvel ezelőtt kínai mobilplázánkat. Olyan telefonokat kerestem, ami a magyar piacon versenyképes áron a nagy márkákat is leversenyzi akár és újat tud hozni. 
 
 

Itt az e-Porsche - Elon Musk egyelőre nyugodtan alhat

Egymilliárd eurót fordít a Porsche AG "Mission E" elektromos autó fejlesztő programjának finanszírozására - jelentette be a cég pénteken.

mars terraformálása_budapest-portal
 

Ami Istennek hat nap, nekünk több évszázad

Az emberiséget évtizedek óta foglalkoztatja idegen bolygók lakhatóvá tétele, azaz terraformálása. A legkönnyebb célpontnak a Mars tűnik, de ha az ambiciózus (ejtsd: őrült) tervek meg is valósulnak, a folyamat évszázadokig, ha nem évezredekig tarthat. De hogy lehet egy kietlen, halott bolygót lakhatóvá tenni?

szén új formáját állitotuk elő_gyémánt_budapest-portal
 

A szén új formáját sikerült előállítani

A szén teljesen új szerkezetű formáját fedezték fel az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói. A Q-szén később akár ki is válthatja a gyémántot, de már most egyszerűen elő tudnak állítani kisebb gyémántrétegeket a segítségével.

 

Termoakusztikus légkondi lesz az új trend

Az autók kipufogóival keletkezett hanghullámok egy új kutatás szerint felhasználhatóak a légkondicionáló működtetésére, így zöldebb megoldást nyújtanak, mivel nem kell több benzin.

a világegyetem 10 nagy rejtélye_budapest-portal
 

A világegyetem 10 nagy rejtélye

Hogy teljesen megértsük a minket körülvevő univerzumot, fárasztó feladatnak tűnik. Bár sok kérdésre választ találtunk már – miért esik le az alma a fáról? hogyan keringenek a bolygók a Nap körül? miért látjuk kéknek az eget? – mégis ahhoz, hogy megismerjük a világegyetem összes titkát, garantáltan számtalan kihívással, eddig soha nem ismert problémával kell szembenéznünk, amelyhez hegynyi találékonyságra van szükségünk. Sok fizikus próbált már megbirkózni számtalan talánnyal, mégis, az alábbiakban tíz olyan kérdéssel találkozhatsz, amely a legnagyobb, valaha élt koponyákon is kifogott.

golyóstoll_budapest-portal
 

Világmegváltó magyar feltalálók I. - Bíró László

Idén 30 éve, november 24-én halt meg Bíró László, a golyóstoll feltalálója. A találmány később olyan módon összefonódott a feltaláló nevével, hogy számos országban „bíro” vagy „biro pen” néven emlegetik. A golyóstoll mellett körülbelül tíz másik szabadalom is köthető Bíró nevéhez. Ezek közül a mai napig is rendkívül népszerű golyósdezodort édremes kiemelni.

Napenergiával jeget
 

Napenergiával jeget

Olyan napenergiával működtetett, levél alakú építményt szeretnének a Szahara sivatagában létrehozni, amely a kondenzációs elvek felhasználásával jeget tud létrehozni.

Levegőből előállítható víz
 

Hamarosan itt a levegőből előállítható víz

Elképesztő találmánnyal rukkolt elő egy ausztriai ipari mérnők hallgató, Kristof Retezár, aki megalkotta az első –és a világon egyedülálló, olyan rendszert, amely képes a levegőt ivóvízzé konvertálni.

feltalálók napja_Hedy Lamarr_budapest-portal
 

Ma van a feltalálók napja

Ma van Európában a Feltalálók napja. Ezt a napot az első női feltalálóról, Hedy Lamarról, aki szinésznőként is befutott Amerikában. Többek között játszott a Sámson és Delila-ban (1949), A pénz az utcán hever (1930), az Extázis (1933), A különös asszony (1946), az Olajváros (1940) és a Trópusi mámor (1939) című filmekben.

 

Porból lettünk, géppé leszünk

Látás- és hallásjavító implantátumokkal kiterjeszthetjük a szenzorális érzékelés határait. Oxigénszállító nanorobotok segítségével akár négy órán át víz alatt maradhatunk. Maratont futhatunk kibernetikus művégtagokkal, még akkor is, ha korábban tolószékben éltünk. Az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan egyre jobban kitolódik az élettartamunk, és ha sikerül mesterséges intelligenciaként megőrizni a tudatunkat, talán soha nem is fog véget érni.

tesla befektetés_budapest-portal
 

A Tesla, mint befektetés

Elon Musk még mindig tudja, hogy hogyan kell a befektetők kedvében járni, az általuk kiemelten fontosnak tartott területeken csupa jó hírrel szolgált. Hálából elnézték a Tesla vezérének, hogy a cége ismét veszteséges negyedévet zárt és alulmúlta az elemzői várakozásokat. Több mint 7 százalékot ugrott az árfolyam az amerikai zárást követően.
Megtakarítás lépésről lépésre: minden a tudatos tervezéstől a hatékony portfoliókezelésig

emberbarát robot_yumi_budapest-portal
 

Az első emberbarát robot

Az együttműködő, emberbarát, kétkarú YuMi robot új lehetőségeket nyit meg az ipari automatizálás terén. Alkalmazási területe például az apró alkatrészek összeszerelése, ahol a szerelési folyamat során emberek és robotok szoros együttműködésben dolgoznak azonos feladatokon. A YuMi név az angol te és én szavak rövidítésével keletkezett, és az együtt dolgozó két félre utal

A fény éve
 

2015 - a fény nemzetközi éve

A fény éve azért fontos, mert most szerepet kap minden tudomány, technológia, üzletág, amely a fénnyel foglalkozik vagy dolgozik. A fény pedig elég nagy prioritással bír életünkben.

Elképesztő úszómedencék
 

A világ legelképesztőbb úszómedencéi

San Alfonso del Mar, Chile, Nemo 33, Belgium, A Joule Hotel medencéje, Texas (USA), Marina Bay Sands, Szingapúr, Seagaia Ocean Dome, Japán

Van élet a Marson
 

"Már tudjuk, hogy van élet a Marson, hiszen mi küldtük oda”

A folyékony víz jelenlétének bizonyítása a vörös bolygón egyrészről nagy izgalmat váltott ki tudományos körökben, és felerősödött az az igény, hogy az eddigieknél sokkal alaposabban vizsgálják a marsi élet lehetőségét.

sufnituningolt elektromágneses fegyver
 

Sufnituningolt elektromágneses szuperfegyver

Tudják, van az a kedves srác a szomszédból, akinek mindenkihez van egy kedves szava, segít, ahol csak tud. Azt viszont senki sem tudja róla, hogy otthon elektromágneses szuperfegyvert barkácsol magának, amivel a fémlövedékeket 900 kilométer per órával tudja kilőni

knight rider_beszélnek a jövő autói_budapest-portal
 

Beszélnek a jövő autói

Ha az autók közötti kommunikációról hallunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy valami olyasmiről van szó, ami csak a távoli jövőben lehetséges, a sofőr nélküli járművek világában. A vehicle to vehicle (V2V), magyarul a járművek közötti kommunikáció azonban létezik, és óriási innovációt ígér a közlekedésben. Hogyan beszélgetnek az autók, és miért lesz ez jó a közlekedőknek?

mátra naperőmű_budapest-portal
 

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

Átadták Magyarország legnagyobb fotovoltaikus erőművét szerdán a Mátrában, az Őzse-völgyi zagytározó sík felületén. A Mátra lábánál 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült erőmű 16 megawattos (MW) teljesítményű. A fejlesztéssel Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújuló-energia erőműve jött létre

tesla autógyár magyarországon budapest-portal
 

A Tesla Magyarországon építhet autógyárat

A Tesla vezére néhány nappal ezelőtt megnyitotta első európai autógyárukat Hollandiában. Az eseményen elárulta, akár már jövőre megkezdhetik a keresést annak érdekében, hogy új gyáraknak találjanak alkalmas helyszínt Európában.

Kínai üveghíd
 

Üvegpadlós függőhíd

Látványos üvegpadlós függőhidat adtak át Kínában. A kínai Hunan tartományban található Shiniuzhai Nemzeti Geológiai Park legújabb látványossága egy 274 méter hosszú üvegpadlós függőhíd, mely a beszédes “Haohan Qiao” vagyis a „Bátor ember hídja” nevet viseli.

naperőmű_budapest-portal
 

Napsütés-milliomosok vagyunk, de hiába

Az ország területére beeső napenergiából 3000-szer annyi villamosenergia állítható elő, mint amennyit ma fogyasztunk. Ennek egy részét hasznosítja majd a legnagyobb naperőművünk, ahol szeptember elején indult a próbaüzem.
Kis lépés a világnak, de nagy ugrás nekünk a megújuló energiaforrások felhasználása szempontjából, hogy Visonta közelében hamarosan termelésre fogják hazánk legnagyobb naperőművét.

 

Atomerőműből vidámpark

A múlt hónapban jelentette be Németország, hogy az atomenergiát 2022-ig teljes mértékben szeretné felváltani megújuló energiaforrásokkal – a kérdés már csak az, hogy mi lesz a leálló erőművekkel?

Oldalak

Teteje