Változások a termékdíj szabályozásban

 

Változások a termékdíj szabályozásban

Finomhangolás: így változik a termékdíj szabályozása jövőre

2018. január 1-től menetrendszerűen módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, ennek tervezete a napokban került fel az Országgyűlés honlapjára. Bár az elmúlt időszakban nem volt olyan év, amikor ne módosult volna a termékdíj szabályozás, a finomhangolás tovább folytatódik.

A környezetvédelmi termékdíj szabályozásának mostani változtatásait elsősorban az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló 2012/19/EU Irányelv (WEEE Irányelv) változásai indokolták, kisebb-nagyobb mértékben a jogszabály más részei is módosulnak, és bizonyos esetekben a díjtételek is változnak. Kardos Dóra, a Mazars adómenedzsere cikkének segítségével a legfontosabb változásokat foglaljuk össze.

A WEEE irányelv rendelkezései szerint az EU-ban 2018. augusztus 15-ét követően az elektromos és elektronikai berendezések vonatkozásában már egységes besorolásokat kell használni. Ennek megfelelően módosul a hulladékgazdálkodási jogszabályok mellett a termékdíj törvény is. Bár az új kategóriák lefedik a régi kategóriákat, tekintettel arra, hogy korábban egy vtsz. szám több kategória alá is tartozhatott, a termékdíj törvény mellékletében a következő évtől már nem találjuk meg majd a kategóriánkénti csoportosítást, kizárólag a termékdíj köteles elektromos és elektronikai berendezések vtsz. számok szerinti felsorolása lesz feltüntetve. Jó hír azonban, hogy a termékdíjtétel is egységesítésre került az 57 Ft/kg díjtétellel, így a szórakoztató elektronikai cikkek (korábbi 114 Ft/kg), és a rádiótelefon-készülékek (korábbi 304 Ft/kg) esetében ez jelentős csökkenést jelent.

Tovább...

Cimkék: 
Teteje