Robotok, mint alkalmazottak?

 

Robotok, mint alkalmazottak?

Úgy tűnik, a megoldás a munkaerőhiányra, hogy robotokat használunk. Az Európai Unió szorgalmazza a robotok bevezetését a különböző területeken, ezért az iparban már el is terjedt a használatuk. Az International Federation of Robotics (IFR) felmérései alapján Kínában várható a leggyorsabb fejlődés az elkövetkező években.

Egy 2016-os tanulmányból kiderül, hogy azok az országok, melyek élen járnak az ipari robotok alkalmazásában, 65 %-os arányban az Európai Uniós országok közül valók. Ezt a tanulmányt a World Robotics Report-ból ismerhetjük meg. Az első 10-ben 5 európai ország, az Egyesült Államok és 4 ázsiai ország van benne. Megnézték a robotsűrűséget is. Eszerint Dél-Korea vezet, ahol 531 robot jt minden 10 ezer alkalmazottra. Őket követi Szingapúr és Japán. Európában a németeknél a legmagasabb ez az arány (301 robot).

2015-ös számok alapján a használatban lévő robotok 70 %-át az autó-, az elektronikai-, a fém- és a gépiparban alkalmazzák.

A növekedést és a robotokat használó országok terveit figyelembe véve hamarosan több milliós létszámra számíthatunk az iparban. Kínában 2019-re várható az eladott robotok 40 %-a.
Az Európai Unió országaiban egyre nő az ipari robotokra az igény, ezért az alkalmazásuk is egyre gyakoribb.

A számítások szerint 2019-re világszerte 2,6 millió ipari robotot állítanak termelő munkába.

Ezek a száraz számok. Hogy kiben milyen érzelmeket, gondolatokat vált ki, ha belegondol ebbe a jövőbe, arról még sokat lehetne beszélni. A robotok elterjedésének lehetséges hatásait és következményeit sok-sok film, tanulmány, értekezés boncolgatja.

Mindenkire rá van bízva a döntés, mit kezd ezekkel az információkkal. Figyelmen kívül is hagyhatja, de érdemes lehet felkészülni vagy legalább elgondolkodni rajta.

Cikkünk a Debrecen-Portálunkon vezetői szemszögből közelíti meg a technológiai fejlődés követelményeit: Merre is kell változnia a vezetőknek, ha követni akarja a világpiaci trendeket?

A cikk itt olvasható.

 

Teteje