Pénz az adatvédelemre

pénz adatvédelemre
 

Pénz az adatvédelemre

A kkvk-k euro milliókat kapnak az adatvédelemben való eligazodásban

Az adatvédelmi hatóságok finanszírozására és az adatvédelmi szakemberek képzésére a Bizottság 1,7 millió eurót szán, míg további 2 millió eurót a nemzeti hatóságok vállalkozásait – különös tekintettel a kkv-kra - segítő tevékenységeinek támogatására.

Az uniós adatvédelmi szabályozás május 25-én lép életbe, és lehetővé teszi azt, hogy az adatok szabadon áramoljanak a digitális egységes piacon. A szabályozás erősíti a fogyasztók számára a bizalmat és a biztonságot, hatékonyabban védi az európaiak magánélethez való jogát, illetve főként a kisebb cégek előtt új lehetőségeket nyit meg.

Az Európai Bizottság által kiadott iránymutatás célja, hogy az egész Unióban megkönnyítse az új szabályok zökkenőmentes alkalmazását. Az iránymutatásban kiemelt szerepet kapnak a főbb újítások és lehetőségek, összegzést ad a már elvégzett előkészítő munkáról, illetve felvázolja, hogy a Bizottság, a nemzetvédelmi adatvédelmi hatóságok és a tagállami közigazgatási szervek előtt milyen tennivalók vannak az előkészületek sikeres lezárásáig.

Az új rendelet egységesnek tekintendő, közvetlenül alkalmazandó szabályokat határoz meg minden tagállamban, azonban bizonyos esetekben alkalmazkodásra lehet szükség. Ilyen többek között, hogy a tagállamok kormányainak módosítaniuk kell egyes hatályos jogszabályokat, illetve létre kell hozniuk az Európai Adatvédelmi Testületet az adatvédelmi hatóságoknak.

A Bizottság az adatvédelmi hatóságok finanszírozására és adatvédelmi szakemberek képzésére 1,7 millió eurót szán, a nemzeti hatóságok vállalkozásokat – főként kkv-kat – segítő tevékenységeinek támogatására pedig 2 millió eurót. A Bizottság a polgárok, szervezetek és vállalkozások, főként kkv-k megsegítése érdekében új online eszközt is indított annak érdekében, hogy az új adatvédelmi szabályoknak meg tudjanak felelni, illetve azok előnyeit ki tudják használni.

Azonban nem azonos mértékűek az új szabályokkal járó előnyök és a lehetőségek ismertsége. Megerősíteni legfőképpen a kkv-k megfelelési feladataival kapcsolatos tájékoztatási és támogató intézkedéseket kell. A Bizottság a polgárok, a vállalkozások, főként a kkv-k és más szervezetek megsegítése érdekében ma új gyakorlati online eszközt tesz elérhetővé, ami által képesek lesznek megfelelni az új adatvédelmi szabályoknak és az előnyeiket ki tudják majd használni.

Teteje