Napelemes gépkocsibeálló - Solar Car Port

 

Napelemes gépkocsibeálló - Solar Car Port

Napelemes gépkocsibeálló

A Solar Car Port műszakilag és vizuálisan egyaránt meggyőző.

Magyarországon elsőként adtak át napelemes gépkocsibeállót.
A napenergia jelenleg az emberiség rendelkezésére álló legtisztább energiaforrás. Németországban ez az iparág már nem újdonság, pedig ha megnézzük Magyarország és Németország szoláris naptérképét (napos órák száma alapján), látszik hogy Magyarország sokkal kedvezőbb helyzetben van. 30%-al lehetne nagyobb a napenergia hasznosításunk Németországgal szemben.
A szolár CarPort-nak nevezett szerkezetek földmunkát nem igényelnek, mert előre elkészített beton alapokon állnak.  Azonban új beruházás esetén lehetőség van a beton alapok lesüllyesztésére is, ami egy lakóövezetben a városkép illetve utcakép szempontjából igény lehet. A napelemek alatt fa vagy fémszerkezet található, amely a megrendelők ízlésének megfelelően rendelhető.
A szolár CarPort egy olyan gépjárműbeálló hely, amelynek szolár panelekkel borított tetőszerkezete napenergiából elektromos áramot állít elő.
A megtermelt áramot egy fotovoltaikus Ad-Vesz megoldással lehet a villamos hálózatba csatlakoztatni és egy mérőóra segítségével figyelemmel kísérheti a megtermelt áram mennyiségét.

A napelemmel felszerelt tetőjével, szolár CarPort-tal és kerti pavilonjával sajátenergiatermelő „kiserőműve” lehet. 14 szolárpanel elegendő egy egyállású szolár CarPort teljes befedéséhez, amely 14 X 250 W = 3,5 kW teljesítményre képes. Az áramtermelés elérheti, akár a 4000 kWh/évet, ami közel 200.000 Ft megtakarítást jelenthet egy négytagú családnak.
Természetesen a megtérülés kérdése nem kikerülhető. A CarPortok élettartamát ~25 évre tervezik és megközelítőleg 10-12 év alatt hozza vissza a rá fordított összeget. Így legalább még 15 évre tehető az az idő amikor a CarPortunk már csak ‘pénzt termel’.
Ha a napelemes rendszer több áramot termel, mint amennyit Ön felhasznál, a hálózatra való visszatáplálással pénzt is kereshet.
A szolár CarPortok száma természetesen növelhető, így a teljesítmény is ennek arányában nő. A szolár CarPort önmagában is jó befektetés, de igény szerint elláthatóak AC/DC (lassú és gyors) töltőegységgel, és alkalmassá tehetők elektromos autók, pl. golfautók és hybrid autók
„megtankolására”. 20 m2–es CarPort által töltött elektromos autójával évente 10.000 km-t tehet meg ingyen, zöld energia felhasználásával.
Szolár CarPort előnyök:
. Saját zöld áram a saját tetőmön
. Pénzt termel, nagymértékben csökkenthető a villamos-energia költség
. Elektromos töltővel felszerelhető elektromos és hybrid autók töltéséhez
. A fenntarthatóság fontossága a cégek marketing erejét növeli
. Nem építési engedély köteles
. Az ingatlan értéknövelője
. Reprezentatív autóbeálló egy, kettő vagy több gépjármű részére
. Védelmet nyújt az eső, hó, jégeső és az erős napsugárzás ellen
A környezettudatos és ezért aktívan tevő épület-tulajdonosok számára fontos, hogy a napelemes CarPort a ház és a kert dizájnhoz illeszkedjen. A szolár CarPort különböző anyagokból, fa és fémszerkezetből áll, méretei is a vevő igényeihez igazodnak aszerint, hogy hány gépjármű parkolásához építik. A magánszemélyek részére egy vagy kettő, a vállalkozások számára több férőhelyes beállók is rendelhetőek az irodához, a telephelyre és a vevőparkolókba. A környezetbarát „imázs” és az innovatív megoldások elemei egyaránt felfedezhetőek lesznek gépjárműbeállójánál.
Felmerült kérdések és válaszok:
Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy saját családi házunknál szeretnénk-e CarPortot telepíteni, néhány fontos kérdésre jó ha már az elején tudjuk a választ.
Egy átlagos családi házat véve lapul, a következő válaszokat kaptuk a lebonyolítól/kivitelezőtől:
- Mennyi a kivitelezési idő?
1-2 napot vesz igénybe a rendszerelemek fizikai telepítése, de hogy a rendszer felkapcsolható legyen, ez a szolgáltatóval 3-4 hónapos ügyintézést jelent.
- Milyen szakszerűséget igényel a telepítése?
A projekt vezetését mérnök koordinálja, a fizikai telepítést 4 fő villanyszerelő-tetőfedő végzi.
- Hogyan lehetne a projektet számszerűsíteni? Mennyibe kerül egy családi házat kiszolgáló CarPort létesítése?
- Mire számíthatunk a későbbiekben? Hogy alakul a karbantartási, üzemeltetési költség?
Elhanyagolható- kivéve ha rendszer nagyfokú szennyeződésnek van kitéve, mert ebben az esetben a modulok tisztításáról gondoskodni kell.
- Ha nem egy újonnan létesülő házban gondolkodunk, csak egy felújításban, hozzá csatlakoztatható-e a CarPort egy meglévő ház rendszeréhez?
Igen, ha a tetőszerkezet megfelelő állapotban van egy 25 éves üzemelési intervallumra.

Megrendelhető:

Geokert Bt. 

06 30 916 32 88

forrás: www. ph-magazin.hu
 

 

 

Cimkék: 

A cikk partnere: 

 

Geokert - Télikert