Nő a világ kisvállalkozóinak harmada

 

Nő a világ kisvállalkozóinak harmada

A világgazdaság teljesítménye 28 trillió dollárral növekedhetne 2025-ig, ha a nők mindenhol egyenlő esélyekkel rendelkezhetnének a gazdaságba való bekapcsolódásra. A Világgazdasági Fórum készített egy jelentést, ami alapján kimutatható, hogy a szegénység csökkentésében jelentős szerepet játszanak a nők, azonban sok helyen vannak még zárva előttük a lehetőségek.

A jelentést a davosi fórumon tették közzé, és rámutattak arra, hogy mind a KKV-k, mind a mikrovállalkozások több mint harmadának női tulajdonosa van a világon. Teljesítményükkel jelentős mértékben járultak hozzá a fejlődő országokban a szegénység csökkentéséhez. Ezzel szemben a kivitelre is alkalmas cégek közül csupán ötödének van női tulajdonosa.

Ennek oka, hogy – főként a harmadik világban – a nők nehezebben kapnak hitelt, és nem jutnak hozzá azokhoz a szükséges gazdasági és technológiai információkhoz, amelyek hozzájárulnak az üzleti sikerhez.  A férfiaknak ezzel szemben sokkal könnyebb ezen a területen.

A világ teljes fejlesztési segélyeinek csupán 5%-a adta a nők vezette vállalkozások támogatását 2017-ben. Ez azért lehet káros, mert a női tulajdonban lévő cégek nagyobb hangsúlyt fektetnek a női munkaerőre, vezetők felvételére illetve képzésére. A Fórum felmérése alapján megállapították, hogy ha szervezetten támogatnák a globális gazdaságba való bekapcsolódását a női vállalkozóknak, főként az exportba, illetve a nagykereskedelmi hálózatokba, akkor 28 trillió dollárral lehetne növelni a világgazdaság teljesítményét 2025-ig. 

Cimkék: 
Teteje