Mikor ér véget a negatív kamat?

negatív kamat, befektetői klub
 

Mikor ér véget a negatív kamat?

A piacok nyugalomban zárhatják le az idei évet, a jövő év pedig egészen ígéretesnek mutatkozik. A befektetők mégsem lelhetnek nyugalmat, hiszen az infláció egyre látványosabb, ami pedig a befektetések hozamát is elviheti. 

A K&H prémium befektetői klub budapesti rendezvényén hangzott el a legfontosabb kérdés, hogy mikor emelkedhetnek a kamatok, a befektetők pedig milyen stratégiát kövessenek addig, ha a megtakarításaikat eredményessé akarják tenni. A választásokat követően új csúcsot értek el az európai részvénypiacok, miközben a beszerzési menedzser indexek igen magas szintekre emelkedtek.

Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere a K&H prémium befektetői klubján elmondta, hogy a világgazdaság növekedési üteme jövőre 3,7%-ra gyorsulhat. A globális inflációs mutatók az online vásárlások és a technológiai forradalom hatásaként a nagyobb jegybankok középtávú inflációs céljaitól továbbra is elmaradhatnak.

Amerikát nem zavarta az irányadó kamat mértékének emelése, a legfontosabb kérdés azonban az, hogy az Európai Központi Bank mikor követi ezt a folyamatot, hiszen ez a negatív kamatok idejének a végét is jelenthetné.

A befektetőket 2018-ban is érhetik kihívások. Az alacsony kamatkörnyezet évek óta tart, látványos változás most még nem várható, hazai szinten azonban már a 2%-ot is meghaladja az infláció. A befektetők számára az egyik legfontosabb cél a megtakarításuk vásárlóértékének megtartása.

Kovács Mátyás szakember hozzátette, hogy a megtakarításuk reálértékét jelenleg csak úgy képesek megőrizni, ha tudatosan kockázatot vállalnak, vagyis olyan befektetést választanak, amiknek magasabb a hozampotenciáljuk. A legmegbízhatóbb módszer egy portfólió összeállítása, különböző befektetési eszközök (kötvény, részvény, deviza, nyersanyag, pénzpiaci, stb.) és a kockázatviselő képesség alkalmazása.

A hazai befektetési alapok piacán az alapok igen vegyesek. Az alapokról tudni kell, hogy többféle stratégiája és formája van, és a teljesítésük is eltérő. A profi befektetők egyfajta portfóliót képesek képezni a vegyes alapokból is. 

Teteje