Miért legyen a céges elektromos?

 

Miért legyen a céges elektromos?

Tudta-e, hogy ha külföldön jár üzleti ügyben és autót bérel, már az első naptól „cégautó adót” kell fizetni? Hogy mennyit? Az attól függ, hogy luxus terepjáróról vagy egy városi kisebb autót bérel.

Ha költségként akarja elszámolni a külföldi bérlés díját, és az autó nem magánszemély tulajdonában áll, akkor minden bérelt gépjármű után kell ilyen adót fizetni. Ezért muszály beszerezni az autó teljesítményét és környezetvédelmi besorolását igazoló papírokat, melyek ha hiányoznak, gond lehet belőle, hiszen amikor kiderül, büntetést von maga után.  Amelyik cég vezetője, munkatársai gyakran utaznak külföldre, érdemes utána járni a szabályoknak és a munkatársaknak is tisztában lenni azokkal, mert nekik kell a papírokat beszerezni és magukkal hozni.

Ilyenkor nem működik, ha véletlenül elfelejtjük bevallani az autóbérlést, mert ha valaki elindítja az elszámolási kérelmet, az adóhatóság biztosan utánajár, hogy megfizette-e a autóbérlés utáni adót. Ha mégis azt választja, hogy el szeretné számolni, a megfelel igazoló papírokat mindenképen szerezze be, különben nem állapítható meg az adó mértéke. Utólag nem könnyű ezeket pótolni.

A legegyszerűbb módszer, ha lefényképezzük a jármű forgalmi engedélyét, ami tartalmazza ezeket az adatokat, vagyis a teljesítményt és a környezetvédelmi besorolást.

Ami még bonyolítja a dolgot, hogy meg kell állapítani, milyen időszakra szól az adófizetési kötelezettség.
A törvény szerint a hatósági nyilvántartásban nem szereplő gépkocsi után az adókötelezettség annak a hónapnak az 1. napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számoltak el. Az adókötelezettség viszont megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben az adóalany utoljára számolt el költséget. Ez a szabály azért furcsa, mert alkalmi bérlések esetén, például ha szeptember 1-30. között bérelünk külföldön autót, az adókötelezettség október 1-jén keletkezik, de szeptember utolsó napjával már meg is szűnik. Ha azonban szeptember 30. és október 2. között béreljük az autót, akkor a teljes október hónap is adóköteles lesz.  Bár jogvita alapjául is szolgálhatna az ellentmondásos jogszabályszöveg, de az adózó valószínűleg jobban jár, ha a törvényalkotó szándékából kiindulva az összes ilyen, ráfordítással érintett hónapra megfizeti a cégautó adót.

Egy előnyt tudunk megemlíteni: vagyis ha elektromos autót bérel, azzal jobban jár.

Teteje