Meddig ellenőrizhető a magánszféra?

munkáltatói ellenőrzés, adatkezelés
 

Meddig ellenőrizhető a magánszféra?

Munkaidő után lehet -e az alkalmazottakat ellenőrizni GPS-en keresztül?

A munkáltatói adatkezelés körében a munkáltató jogos érdekében áll az internet, telefon, e-mail használat monitorozása. Abban az esetben is, ha az eszközök a munkavállaló birtokában vannak, illetve a kérdéses e-mailfiók nem céges?

A munkáltatói adatkezeléssel, a GDPR-el kapcsolatban megjelent cikkben látta az olvasó, hogy a munkáltató jogos érdeke a webhasználat, telefon, e-mail ellenőrzése. A kérdés, hogy ez akkor is igaz-e, ha az eszközök a munkavállaló tulajdonában vannak, illetve az e-mail postafiók a dolgozó magánszférájához tartozik? És mi a teendő a GPS alapú helymeghatározással munkaidőn túl?

Azt kell alapul venni, hogy a munkahelyi ellenőrzésnek mi is a célja? Az ellenőrzés célja a munkaidő felhasználása, a munkavégzés ellenőrzése, illetve a munkáltatói birtokában lévő eszközhasználat ellenőrzése. A fenti esetben a munkáltató csakis a munkaidő felhasználását és a munkavégzést ellenőrizheti.

Meddig terjedhet a munkavállaló kontrollálása?

Amennyiben az eszközök a munkavállaló tulajdonában vannak, már más a helyzet, hiszen a Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása terén ellenőrizheti.

A dolgozó ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem történhetnek az emberi méltóság megsértésével.

A munkavállaló magánéletét nyomon követni nem lehet.

A fentieken kívül arra is figyelemmel kell lenni, hogy munkaviszonyban nem igényelhető hozzájárulás a munkavállalótól az adatkezeléshez. Ugyanígy, a GPS esetében is biztosítani szükséges, hogy munkaidőt követően az ellenőrzés kikapcsolható legyen, különben az ellenőrzés jogellenessé alakul.

Teteje