Jobb döntéseket hozunk, ha alszunk rá egyet?

jobb döntés ha alszunk_budapest-portal
 

Jobb döntéseket hozunk, ha alszunk rá egyet?

 

A népi bölcsesség szerint, a komoly döntésekre a legjobb aludni egyet. A bölcsesség szerint az alvástól azt várhatjuk, hogy az éjszaka folyamán a helyükre kerülnek az élményeink, gondolataink, és másnap tisztábban mérjük fel a helyzetet, jobban tudunk dönteni.

 

Uma R. Karmarkar és munkatársai annak jártak utána, vajon tényleg segít-e jobb döntést hozni, ha alszunk rá egyet. Vizsgálataikban döntéshelyzet elé állították a résztvevőket, de a konkrét döntést 12 óra múlva kellett meghozniuk. Ez idő alatt volt, aki aludt, és volt aki végig ébren volt.

 

Azok a résztvevők, akik a 12 óra alatt aludtak, a döntés meghozatalakor általában arról számoltak be, hogy a meghozott döntésükkel sokkal elégedettebbek. A kutatók viszont arra is kíváncsiak voltak, vajon az elégedettség mellett, jobb minőségű döntéseket hoznak-e alvás után az emberek. Eszerint már érdekesebb eredményeket kaptak: mind az ébren maradóknál, mind az alvóknál azt látták, hogy a 12 óra elteltével egyáltalán nem lettek biztosabbak a döntésükben.

 

Ez azt jelenti, hogy ha alszunk a döntésünkre, akkor azzal csak annyit érünk el, hogy az amúgy meghozott döntésünkkel kapcsolatban jobban fogjuk érezni magunkat, de a döntésünk pontosan ugyanannyira lesz jó, mintha semmit nem aludtunk volna rá.

 

Forrás: pszinesztezia.blog.hu

Teteje