A jövő parkolóházai

 

A jövő parkolóházai

Az esztétikailag is kellemes látványt nyújtó lakó-, vagy középületeknek nem feltétlen kell a meglévő tradíciókat követniük. A kortárs építészeknek valódi lehetőséget nyújt, hogy a funkció és esztétikum harmóniáját megvalósíthassák azon középületek tervezésénél, melyek hétköznapi életünk szerves részei, mint például a parkolóházak.


A modern dizájn az "élményről" szól, a vizuális megjelenésről és a használhatóságról. Az innovációk viszik előre az emberiséget, a fejlődés egyfajta igény- és ízlésformálást is jelent, amely új közösségi teret épít. A jövő parkolóházai már a jelenben is léteznek a világ azon nagyvárosaiban, melyek nyitottak az újításra és ezt az utat hamarosan mások is követik majd.
Ilyen különleges épület a Németországban már létező automata parkolóház, melynek óriás tornyában egy hidraulikus emelő segítségével tárolják az autókat. További hasonló parkolótornyok épülnek szerte az Egyesült Államokban, ahol a közlekedési dugók súlyossága miatt a metróvégállomásokon hagyják az emberek autóikat. A modern design azonban nemcsak technikai, de külső újítást is jelent. A hagyományos betontömbök helyett színes fényekkel megvilágított külső megjelenés, dizájn elemként is használt neon csövek, modern tipográfiával megtervezett felíratok jellemzik majd ezeket az épületeket.
Sokszor, sok építész bizonyította már, hogy a vasbeton lehet szexi, de a Lincoln Roadi parkolóház/rendezvényközpont/penthouse épület bőven megüti még a legmagasabb ingerküszöböt is. Hiszen úgy néz ki, mint egy édenkert. A házban 300 autó fér el, van egy rendezvényközpontja is, illetve egy étterem az ötödiken.

 

Teteje