Futurisztikus közlekedést hozhat az IoT

 

Futurisztikus közlekedést hozhat az IoT

Az okosautóktól a repülő taxikon át az autonóm teherhajókig számtalan ponton lesz hatással a technológia arra, hogy miként juttatunk termékeket és embereket A pontból B-be.
Ma már minden okos és minden az internetre csatlakozik – nemcsak a számítógép előtt maradhatunk online, hanem a telefon, a tévé vagy éppen a karóra segítségével is. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Dolgok Internete (Internet of Things) minden szinten átalakíthatja életünket – így jelentős hatással lesz a közlekedésre is. Az önvezető autók megjelenése csak az első lépés: hamarosan repülő megoldások, megújult teherszállítási és tömegközlekedési módszerek jelennek majd meg a mesterséges intelligencia és a Big Data kombinációjának is köszönhetően.

Okosautók és önvezető megoldások

A Business Insider felmérése szerint 2020-ra 10 millió önvezető funkciókkal is ellátott autó lesz majd az utakon. Ebbe beletartoznak az egyszerűbb vezetéssegítő rendszerekkel felszerelt járművek is. Már most is számos piacon elérhető gépkocsiban található sávtartási funkció, automatikus parkolási funkció vagy jelzőtábla felismerő, lehetővé téve a veszélytelenebb és egyszerűbb vezetést.

Ez azonban csak része a teljes képnek: mindemellett 250 millió internetre csatlakozó, azaz okosnak titulált gépkocsi is forgalomban lesz. Ezek, ha nem is lesznek önvezetők, de olyan megoldásokat is használnak majd, amelyek biztonságosabbá és egyszerűbbé teszik a vezetést.

Sőt, a jövőben valószínűleg sokaknak nem is lesz majd saját kocsija, hanem önvezető flottákat használnak majd egy-egy utazásra, egyfajta utazásmegosztó szolgáltatásként. Ez a járművek belső kialakítására is hatással lehet: ahelyett, hogy minden ülés a szélvédő felé nézne, minden bizonnyal az elülső két ülés hátrafordítható lesz, hogy közösségi tér és egyfajta utazó nappali legyen az autóból.

Repülő taxik

A jelenkor egyik legnagyobb technológiai csalódása, hogy még nem érkezett el a repülő autók kora, de látványos innovációk azért már akadnak. A német Volocopter például Dubajban teszteli repülős taxiszolgáltatását. A fejlesztés alatt álló, helikopterszerű drón már a dubaji trónörököst is elvitte egy ötperces repülésre. A tervek szerint a közeljövőben a város elfoglalt turistái és lakói akár légvonalban is megközelíthetik úti céljukat, szó szerint a dugó fölé emelkedve.

Automatikus árufuvarozás

Nemcsak az utasszállításban jelenik meg az automatizálás, hanem az áruszállításban is. Példának okáért az Uber, a Daimler és az Einride is elindítottak már autonóm fuvarozási megoldásokat. Néhány prototípusnál szükség van egy emberi vezetőre is, ha valami mégis történne; megint más járművek azonban teljesen autonómak, és távolról lehet őket irányítani. Ez még hatékonyabbá és fenntarthatóvá teheti a szállítási ipart.

A tengeri szállítmányozás piacán is gőzerővel zajlanak fejlesztések. A Rolls Royce mérnökei például olyan teherhajót terveztek, amely távolról irányítva, emberi legénység nélkül is képes közlekedni. Mivel a hajón nem kell külön részt fenntartani az embereknek, több rakományt elbír, mint „hagyományos” társai, sőt mivel nincs szükség teljes személyzetre, így olcsóbb az üzemeltetése is. A cég 2020-ra tervezi, hogy bevezeti az új hajótípust. A jelenleg elérhető hasonló megoldásokról külön cikkben is foglalkoztunk.

Nemcsak a hosszú távú teherszállítás, hanem a rövidebb távú csomagküldés is átalakul majd, hiszen ezt a feladatot is robotok, drónok vagy robotautók vehetik át. Az Amazon már most azt ígéri, hogy az egyes területeken élő vásárlóinak akár 30 percen belül egy drónnal juttatja el a megrendelt árut.

Forrás: M2M , IoT Business News

Teteje