Biopiramis

biopiramis_szahara_kairo_budapest-portal
 

Biopiramis

A világ klímaváltozásával kapcsolatban az egyik legnagyobb növekvő probléma az elsivatagosodás. Egy ambíciózus amerikai tervezőcsapat célul tűzte ki, hogy egy Bio-Pyramid-dal, azaz a biopiramissal visszafordítsa az óriási környezeti problémát.

 

A piramis alakú épületek már másokat is megihlettek, és kedvező energetikai adottságai miatt még számíthatunk további fejlesztésekre. Bámulatos tapasztalatokat most egy óriási építménybe gondolták tovább az amerikai tervezők. A terv tetszetős, jövőbe mutató, és reméljük meg is valósul. Létrehozása sok milliárd dolláros projektet igényel és valószínűleg nemzetközi összefogást.

 

Az ősi egyiptomi piramisok ihlették az ötletet és adták a nem hagyományos designt, amely egy felhőkarcoló. Egy üvegházat alakítanának ki saját bioszférával, ami magába foglalja a két Gizai piramist. Ezzel egy „élő gépezetet” működtetnének. A designer csapat 2015-ös eVolo Skyscraper Competition-ön indult a tervvel, amellyel nagy érdeklődést vonzott és kiváló minősítésben részesült.

 

biopiramis_budapest-portal

 

A Szahara sivatagban egy oázis-szerű biompiramis adna keretet egy gondosan művelt növénykertnek. Olyan mikroklíma alakul majd ki, ahol a sokat hangoztatott vertikális gazdálkodást ötvöznék a víztisztítással és a tiszta energia létrehozásával. "A cél egy olyan szuper-hibrid megújuló tér létrehozása, amely globális változást hoz a térségben. A „bioszféraként” átjáró Kairóból a Szahara sivatagba”. Az építmény magassága  390 méter és egy földalatti víztározóból látnák el vízzel, kiegészítve szürkevíz hasznosító és egyéb rendszerekkel. Egy múzeumot, egy kiskereskedelmi piacot, kutatólaborokat, turista látványosságokat és egy egyetemet is kialakítanak benne.

 

A látvány és az épület impozáns, futurisztikus és a cél: Földünk optimális klímájának visszaállítása sokunk számára szimpatikus projekt. Reméljük fogjuk látni.

 

A tervezők a Szahara sivatagban évezredek óta álló ősi egyiptomi piramisokból merítettek ihletet. Az oázis-szerű biompiramisban a gondosan művelt növények által olyan mikroklíma alakul ki, mely többek között lehetővé teszi a vertikális gazdálkodást, a víztisztítást és a tiszta energia létrehozását.

 

"A biopiramis projektünk lényege hogy megszakítva a hagyományokat egy olyan szuper-hibrid, megújuló teret hozunk létre, mely tényleg képes lehet globális változást hozni. A biopiramis egy olyan felhőkarcoló, ami nem csak „bioszféraként” működik, hanem egyfajta átjáró Kairóból a Szahara sivatagba” – írja a csoport.

 

A 390 méter magas „élő-gépezet” felhőkarcolót a tervek szerint egy földalatti víztározóból látnák el vízzel, melyet az épület közepén található elosztón keresztül juttathatnak el a szerkezet minden szegletébe. Továbbá szürkevíz hasznosító és egyéb rendszerekkel egészítenék ki a vízellátást.

 

A Biopiramisban a gazdálkodás mellett helyet kapna egy múzeum, egy kiskereskedelmi piac, kutatólaborok, turista látványosságok és egy egyetem is. Bár ez még csak egy terv, de kezdetnek egyáltalán nem rossz! Hajrá!

 

Forrás: index.hu

A cikk partnere: 

 

Geokert - Télikert

Teteje