Az idei szja-bevallási tervezetek

szja-bevallási tervezet
 

Az idei szja-bevallási tervezetek

A 2017-esnél szélesebb körben készít idén szja-bevallási tervezetet a NAV

Az előző évi mintegy 4 millióhoz képest is több szja-bevallási tervezetet készít idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A nyilvántartásában meglévő adatok alapján a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is elkészíti a bevallás tervezetét a NAV.

Az adóhivatal keddi közleményében kiegészítette, hogy az adózóknak ezen körében a tervezet egy lehetőség, amely nem válik kérés nélkül bevallássá, azt ki kell bővíteni az önálló tevékenységből befolyó, illetve az őstermelésből származó bevételekkel és költségekkel.

A NAV az adóbevallási tervezet elkészítéséhez a kifizetők, munkáltatók által beadott adatokat használja fel. A mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek részére az adóbevallási tervezet biztosít segítséget a bevallás kitöltésében. Az ilyen tevékenységgel kapcsolatos bevételek és költségek nem jelennek meg a NAV nyilvántartásában, ezért azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Emiatt az adóbevallási tervezetet az adózóknak szükséges kiegészíteniük az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz fűződő fizetési kötelezettségekkel. Az adóbevallási tervezet szerint elkészített szja-bevallás leadási határideje 2018. május 22.

Ha nem bővítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem lesz önmagában, május 22-én érvényes személyijövedelemadó-bevallás. Ezen tényre a kitöltő program külön felhívja az adózók figyelmét.

Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele a 600 ezer forintot nem haladta meg és nem volt más adóköteles bevételi forrása, akkor nem kell bevallást készíteni.

Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-től az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában rendelkezésre bocsátja.

Azon személyek, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, 2018. március 19-ig kérhetik a tervezet postázását levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) valamint a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon (BEVTERVK), ezen felül telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon is.

Teteje