Adókedvezmények 2018-ban

adókedvezmény, adóelőleg nyilatkozat
 

Adókedvezmények 2018-ban

Küszöbön az adóelőleg-nyilatkozatok leadási határideje

Az igénybe vehető adókedvezményekről már januárban érdemes nyilatkozni, hiszen februárban a januári fizetéshez már hozzácsapódhat a kedvezmények összege is, amennyiben az adóelőleg-nyilatkozatot kitöltjük és leadjuk. Erre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hívta fel a figyelmet az MTI részére megküldött közleményében.

Az elmúlt évek adatait tekintve nagyjából 70 ezerre tehető azok száma, akik az év elején a családi kedvezmény igénybevételéhez szükséges nyilatkozatot késve adják le. A gazdasági tárca javaslata, hogy a szülők minél hamarabb egyeztessenek a munkáltatójukkal, a nyilatkozatukat határidőben adják le, hogy már a januári fizetéssel megkapják az adókedvezményeket.

A magánszemélyek számára az a legkedvezőbb opció, ha munkáltatójuknál már januárban nyilatkoznak azokról az adókedvezményekről, amiket igénybe vehetnek. Ha a szülő lekési a határidőt, abban az esetben a munkáltató már csak a februári fizetésnél tudja figyelembe venni a nyilatkozatot, így a januári fizetésben ez még nem jelentkezik. A késés miatti adókedvezmény legkorábban majd a következő évi SZJA-bevallásban lehet visszakérni.

Magánszemélyek esetén a családi kedvezmény egy gyermek esetén 10 ezer forint, két gyermek esetén 35 ezer forint, három gyermek esetén pedig 33 ezer forint az adómegtakarítás. A Kormány az első házasokat havi 5 000 forinttal támogatja a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül. A laktóz- vagy gluténérzékenyeknek idén már havi 6 900 forint személyi adókedvezmény jár.

Egymástól függetlenül érvényesíthető a családi kedvezmény illetve az első házasok kedvezménye. A friss házas szülők adófizetési kötelezettsége 60 ezer forinttal csökken. A gyermekes családoknál összesen 1 900 milliárd forintot hagy 2011 és 2018 között a családi adókedvezmény.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ~5 millió SZJA-bevallást készít el idén, így segítve a magánszemélyeket az adóelőlegből származó kedvezmények érvényesítésében. Az adóelőleg nyilatkozat néhány kattintással elkészíthető a NAV honlapján. 

Teteje