Új segítők a beporzás folyamatánál: a robotméhek

 

Új segítők a beporzás folyamatánál: a robotméhek

A méhállomány állandó apadása drasztikus következményekkel sújthatja az élelmiszeripart, mivel ezek a rovarok igencsak hasznos munkát látnak el a termesztett növények beporzásánál.

A japán Advanced Industrial Science and Technology (AIST) intézet már előrehaladott kísérleteket folytat a mesterséges beporzás területen – ismertet a fejlesztésről a Gazda blog. A növények virágainak irányított megtermékenyítése már használt és megszokott technológia például a vetőmagtermesztésben vagy a kukorica címerezésénél. Ezzel szemben a drónok ilyen területen való alkalmazása még egészen új keletűnek számít.

A mindössze 42 milliméter nagyságú apró szerkezetek külsejét a méheket utánozva lószőrrel és speciális ragacsos anyaggal vonják be, ily módon repülnek virágról virágra, mindeközben magukon hordozzák a virágport.

A kísérletek során eddig a liliomokat sikerült beporozni, azonban a kutatás vezetője úgy tartja, még további fejlesztések indokoltak, hogy nagyobb volumenben is képesek legyenek a mesterséges megtermékenyítésre.

A világon tucatnyi kutatóintézet foglalkozik a beporzás mesterséges helyettesítésével, eddig azonban mindenütt csak részeredményekről tudtak beszámolni. Mindezek mellett a blog is kiemeli, hogy ezen a területen a gazdálkodók és alapvetően minden ember elsődleges feladata, hogy magukat a méheket óvják a veszélyektől. Az ilyen összetett természetes folyamatokat ugyanis elképzelhető, hogy soha nem volnánk képesek robotokkal kiváltani.

Cimkék: 
Teteje