Így adózzon, ha külföldön dolgozik

külföldi munka, adózás
 

Így adózzon, ha külföldön dolgozik

Mielőtt belevágnánk egy külföldi munkavégzésbe érdemes végig gondolnunk, hogy hogyan is szeretnénk felépíteni az ottani életünket és egyáltalán hol szeretnénk majd adózni?

Alapvetően ott kellene adóznunk, ahová magánszemélyként a legerősebben kötődünk, vagyis ahol az állandó lakhelyünk van, ahol a mindennapjainkat töltjük, és ahol a szokásos tartózkodási helyünk található. Ez lehet Magyarország abban az esetben is, ha a munkahelyünk például Londonban van, de az állandó lakhelyünk itthon. Fontos tudni az SZJA-t illetően, hogy míg hazánkban 15%, addig Angliában ez 45%.

Önmagában a lakcímkártya nem elég, azt is jeleznünk kell, hogy mikor tartózkodunk Magyarországon, ez azonban többletköltséggel jár. Érdemes megbizonyosodnunk afelől, hogy az anyagiakat illetően mindez megéri-e nekünk vagy sem.

Ha azonban nem szeretnénk itthon adózni, hanem inkább a külföldi adózást választjuk, akkor éppenhogy fordítva kell eljárnunk. Azaz, lakcímünkről ki kell jelentkeznünk, évente legalább 182 napot kell töltenünk a választott országban, Magyarországra pedig csak, mint turista érkezünk. Ez a helyzet szintén felveti a kérdést, hogy megéri-e, vagy sem, vagy jobb inkább megtartani a hazai státuszt.

Mindez azonban csak akkor lehetséges, ha Magyarország és az az ország, ahol dolgozunk, rendelkezik kettős adóztatást elkerülő egyezménnyel. Ha nem létezik ilyen egyezmény a két ország között, akkor Magyarországon mindenképp fogunk adózni. A TB járulékokat minden esetben ott kell fizetnünk, ahol dolgozunk, míg az SZJA-t az itthoni szabályok szerint fogjuk fizetni.

Arra is érdemes gondolnunk, hogyha a járulékot valahol fizetik utánunk, akkor az egészségügyi szolgáltatói járulék megfizetését a NAV nem követelheti. Ez az összeg 7 000 forint havi szinten, amit a biztosítotti jogviszonnyal nem rendelkezőknek kell megfizetnie. A külföldi munkaviszonyunkról mindenképp érdemes igazolást küldeni a NAV részére, hogy ne kérje a be nem fizetett járulékok befizetését. 

Teteje